På skitur i snøføyka

På skitur i snøføyka

Botnavatnet til Hardbakkhytta er en flott skitur for den som ønsker å gå utenom oppkjørte løyper. Les turrapporten, se videoreportasje og last ned gpx-tracket her.

Vi skulle til Hardbakkhytta for å forberede oss til sommerens forsyningstur med helikopter. Været var varslet variert – det skulle vise seg å stemme.

To veier til Hardbakkhytta

Det er primært to løyper som leder til Hardbakkhytta om vinteren. I hvert fall hvis man skal gå korteste vei – normalrutene. Dette er fra Bæverdalen, via Myrholten. Her er det etablert en vei opp til fjellet, i forbindelse med bygging av et vannkraftanlegg. Det er tilrettelagt parkering for turfolk ved veien, men det er ikke alltid den er brøytet om vinteren. Turen opp er bratt og krevende, men når man først kommer til toppen er det parademarsj helt frem til Hardbakkhytta.

Den andre normalruta er fra Valsøybotn. Dette er en lengre tur, men med bedre fordeling av høydemetrene, og dermed en enklere tur. Det er denne turen som er beskrevet her.

På vei opp med Botnavatnet tilbakelagt.

Kjøretur til start
På E39 i Heim kommune er det skiltet til Valsøybotn like øst eller vest for Valsøya. Her kommer man inn på fylkesvei 6182 og i botn(!) av Valsøybotn er det skiltet parkering til Hardbakkhytta og Tverrlihytta.
Her er et alternativ til denne turbeskrivelsen å besøke begge hyttene ei helg, for det er flotte skiturer til begge hyttene.

På med skiene
Vel fremme ved parkeringen er det på tide å smette på seg skia. Vi anbefaler kortfeller på vei opp langs skogsveien. Skogsveien skal følges i 5 km, til Botnavatnet. Skogsveien har ofte snøskuterspor helt til toppen, men det er som regel ikke mulig å kjøre opp med bil om vinteren. Skulle det allikevel være mulig, så anbefaler vi å kjøre bil til Reinslivatnet, så sparer man seg en litt kjedelig anmars.

Vel fremme ved Botnavatnet må det gjøres en vurdering om det er trygt å ferdes over det islagte vatnet. Dette er et vatn med mye ferdsel om vinteren. Har det vært kaldt over en lengre periode, så skal det som regel være trygt. På YR.no finner du denne grafen, som viser temperatur den siste måneden. DNT har en fin artikkel om det å ferdes trygt på is, som vi kan anbefale.

Over Botnavatnet
Det er en egen opplevelse å gå over et islagt vann. Er man så heldig at det er klar is, uten snø på toppen, så vil det nok oppleves som mer krevende å gå på ski, men det kan være en heftig erfaring. Særlig om man hører isen synge.

Gå ut på Botnavatnet, og følg skutersporene til du er ca 500 meter ut på vatnet. Da skal du til venstre (østover) mot Kariholmen. Vær oppmerksom på at isen kan være svekket ved holmen som ligger mellom de to vatna som utgjør Botnavatnet, og ved osen der bekken kommer ned fra Litlvatnet.

Ut i terrenget
Nord for Kariholmen skal du følge ryggen opp i nordøstlig retning. Følg denne retningen til du er parallelt med Litlvatnets nordøstlige bredd. Da skal du gå i retning Myrholtskaret. Her blir de første vardene synlig. Vardene ble viktige for vår tur, da sikten var dårlig på grunn av snøvær. Det er ikke en T-merket rute, men den er allikevel merket. Det er dog ikke den samme standarden på merkingen som turistforeningens rutenett.

Like før Myrholtskaret.

På T-merka rute
Ved Myrholtskaret, så må kanskje skiene av, for her er det bratt en 40-50 meter. Dette er også turens største hindring om du går med pulk. Nå har du kommet inn på Fjordruta, og den merka stien mellom Hardbakkhytta og Tverrlihytta.

Nå er det kun sjarmøretappen igjen. Ved Myrholtskaret er det omlag 2 kilometer igjen til Hardbakkhytta. Løypa følger toppen av kammen i slakt terreng oppover med ikke mer enn 150-160 høydemeter.

Vel fremme på Hardbakkhytta er det mulig du må grave fram inngangsdøra. Det henger en spade på hjørnet ved solcellepanelet. Dette er jordspade, i tilfelle det er mye hard is. Stukket under taket ved inngangsdøra er to snøspader som er lettere og håndtere.
Husk å legg disse tilbake før du har forlatt hytta igjen.

Hardbakkhytta har det meste du trenger for en flott opphold. Det er rikelig med proviant å få kjøpt. Det er ved, gass, alt du trenger til servering og tilberedelse av mat. Alt du egentlig må ha med deg er sengeklær som lakenpose eller lignende.

Gled deg til en knallfin skitur til en av turistforeningens mest spennende hytter.

Her kan du laste ned gpx-tracket for bruk i GPS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *